Aπό την αρχή του Φεβρουαρίου μέχρι τώρα οι απώλειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών αγγίζουν το 11%, ενώ ένα μήνα σχεδόν πριν (24 Ιανουαρίου), όταν και άρχισε να γίνεται γνωστός ο νέος κορονοϊός από την Κίνα, οι απώλειες φτάνουν το 15%. Την “μαύρη” εικόνα ενισχύει το γεγονός ότι οι απώλειες διευρύνονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό του Χ.Α, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις προς το παρόν να έχουν διαφύγει του sell off.

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού (3 πλέον) στην Ελλάδα ενίσχυσαν πλέον την αμφιβολία, ενέτειναν την ανησυχία, έσπειραν έτι περαιτέρω την απαισιοδοξία στους κόλπους των επενδυτών με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει και τις 800 μονάδες, ακυρώνοντας την προσπάθεια αντίδρασης που προηγήθηκε νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης (15:38) καταγράφει απώλειες 4,08% στις 778,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 76,33 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.971,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,62% στις 485,67 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση του κορονοιού στις αγορές ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα. Κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση επίσης να πει με βεβαιότητα αν τα μέτρα προστασίας θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην κατάσταση που απειλεί να πάρει την μορφή πανδημίας. Τόσο τα στοιχεία από την πορεία του οικονομικού κλίματος όσο και του εμπορίου θα μπορούσαν να προσφέρουν γόνιμο έδαφος για μια πιο ενδελεχή ανάλυση των επιπτώσεων του κορονοιού.

Το σενάριο της παρέμβασης των Κεντρικών Τραπεζών για στήριξη της οικονομίας κερδίζει όπως φαίνεται ολοένα και περισσότερο έδαφος. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν πρόθυμες να προσαρμοστούν στις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται εξαιτίας της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ