“Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη λύση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων” αναφέρει σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, προτρέποντας τις τράπεζες “να συνεχίσουν να αναζητούν και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες προτάσεις ρύθμισης δανείων σε όλους όσοι λόγω κρίσης βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους” και να δώσουν “δεύτερη ευκαιρία” στις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε αδιέξοδο αλλά έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν. Παράλληλα, για τους συνεπείς στην πληρωμή των στεγαστικών τους δανείων ο κ. Ζαββός τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ίδιου του τραπεζικού συστήματος για την επιβράβευσή τους και προαναγγέλλει την υποβολή προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
“Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν η ευρωστία και η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσουν τον δυναμικό μοχλό ανάπτυξης με την παροχή φτηνής χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, στους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία. Σε αυτήν ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε θέση υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα”, αναφέρει ο κ.Ζαββός.
Δείτε επίσης: Πέντε κινήσεις για τα «κόκκινα δάνεια»
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναφέρει μεταξύ άλλων “θα προσφέρουμε όλο το φάσμα των δυνατών λύσεων και εργαλείων που έχουν σκεφτεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι τράπεζες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές τεχνικές. Στην ουσία δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά σχέδια, υπάρχει μια αναγκαία αλληλουχία δράσεων. Θα ήθελα να πω ότι από την πρώτη ώρα της ανάληψης των καθηκόντων μας βρισκόμαστε σε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ