Προηγήθηκαν μακρές κι επίπονες διαβουλεύσεις. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ευρώπη υπήρξε ένας μεγάλος συμβιβασμός. Το μεγάλο αγκάθι του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος, η περίφημη αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία σε περίπτωση ζημιογόνου χρήσης υποχρεώνει την Τράπεζα να κρατικοποιηθεί εν συνόλω ή εν μέρει, έφυγε από την μέση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός συμφώνησαν και δόθηκε η έγκριση από την Φρανκφούρτη ώστε να αλλάξει ο νόμος Χαρδούβελη που προβλέπει ότι σε περίπτωση ζημιογόνου χρήσης, υπάρχει υποχρέωσης έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα που εμφανίζει ζημίες σε μια οικονομική χρήση, θα μπορεί να συμψηφίσει το αρνητικό αποτέλεσμα με μελλοντικά κέρδη, εντός της 20ετούς περιόδου απόσβεσης της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ως αντάλλαγμα, οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους τα επόμενα χρόνια, είτε με με εκδόσεις μετοχών είτε δεσμεύοντας τα κέρδη τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία θα αλλάξει κι αυτό σημαίνει ότι :

  • Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε νέες επιθετικές κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναλαμβάνοντας τις όποιες ζημιές σε επίπεδο χρήσης, χωρίς καμία επίπτωση στη μετοχική τους σύνθεση
  • Διευκολύνεται η προώθηση μεγάλων τιτλοποιήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2», με στόχο το αργότερο έως και το τέλος του 2022 οι δείκτες καθυστερήσεων να συγκλίνουν με το μέσο ευρωπαϊκό όρο
  • Οι επενδυτές θα αισθάνονται πιο ασφαλείς να τοποθετηθούν στον τραπεζικό  κλάδο, καθώς δεν θα κρύβονται εκπλήξεις σε περίπτωση που καταγραφούν ζημιές σε μία χρονιά..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ