Κρίσιμη και χρήσιμη ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Μάιο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, την στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη περιμένει τις πρώτες χρηματοδοτήσεις από τα ταμεία των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι αυξημένες ανάγκες που αυτή δημιουργεί στρέφει και πάλι τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για ρευστότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με  επιτόκιο αρνητικό (-1%).

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται κατ’ εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Αισιοδοξία για το 2021

Αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 αλλά και ότι η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας θα είναι περιορισμένη εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Εκτιμούν ότι φέτος η ύφεση θα είναι από  –7,5% έως -8% και το 2021 θα υπάρξει ανάκαμψη.

  • Ο επικεφαλής της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, οι τράπεζες έχουν προσφέρει διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση δανείων έως 4 δισ. ευρώ, ενώ σε συνδυασμό με την αναστολή πληρωμής φόρων και τη ρευστότητα του ΤΕΠΙΧ το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί.
  • Ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα το 2022 να έχουμε επιστρέψει στα μεγέθη του 2019.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης υπογράμμισε ότι η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, για ένα περισσότερο παραγωγικό υπόδειγμα.
  • Ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε ότι το 2020 δεν θα είναι μια χαμένη χρονιά και ότι πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε καλύτερα το brand name της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ