Μπορεί η αγορά να αιφνιδιάστηκε θετικά από την απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα-«μαμούθ» ύψους 750 δισ., πλην όμως τρεις άνθρωποι γνώριζαν ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης την κίνηση-ματ που θα δώσει βαθιές ανάσες σε τράπεζες και επιχειρηματικότητα: ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου, Αλέξης Πατέλης, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Είχαν προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το πρωί της Τετάρτης, αλλά και μεθοδικές ενέργειες της ελληνικής πλευράς, που εδώ και τρεις-τέσσερις εβδομάδες ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τη Φραγκφούρτη προκειμένου να υλοποιηθούν δραστικές παρεμβάσεις του ευρωσυστήματος.

Έτσι, στις 6 Μαρτίου, η ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την επιβολή ορίων στη διακράτηση κρατικών ομολόγων από τους 4 συστημικούς ομίλους, πρακτικά δίνοντας τη δυνατότητα σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να διακρατούν, δίχως όρια και περιορισμούς.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο μέτρο –το πλαφόν δηλαδή– είχε επιβληθεί στις 23 Μαρτίου 2015, σε μια προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω του θυελλώδους πρώτου εξαμήνου εκείνης της χρονιάς. Κίνηση επωφελής τόσο για το εγχώριο banking όσο για το Δημόσιο.

Ακολούθησε και δεύτερη ενέργεια, επ’ ωφελεία της Αθήνας, με τη θετική απάντηση που έδωσε ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ για το zero risk στον φάκελο «μη εξυπηρετούμενων δανείων», που είχε υποβάλει στη Φραγκφούρτη η Eurobank.

Απόφαση που έπρεπε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες για να εγκριθεί, με τις δραματικές εξελίξεις στις αγορές να διευκολύνουν το «πράσινο φως». Πρακτικά, με το “ok” αυτό, όλες οι εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο προς την Eurobank, προκειμένου να ρυθμίσει μέρος των NPLs, θα υπολογιστούν στο ακέραιο, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσει από δικά της κεφάλαια η τράπεζα για να προχωρήσει στην εκκαθάρισή τους στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Μάλιστα, το μήνυμα που έμμεσα πέρασε η Φραγκφούρτη στην Αθήνα ήταν πως ανάλογη θετική απόφαση θα λαμβανόταν και για τους σχετικούς φακέλους της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank, όταν αυτοί υποβληθούν.

Και «το καλό τρίτωσε» με την απόφαση της ΕΚΤ για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς, που αντιστοιχεί σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

 

(*) Δεδομένης της κατάστασης, και συγκριτικά πάντα.

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 24/03/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ